Skip to main content
КоличкаClose Cart

Общи Условия

Драги клиенти, моля прочетете и се запознайте с настоящите Условия за обслужване на магазин the-urban-pet.com

Общи условия

Настоящите Общи условия представляват правно споразумение със задължителна, обвързваща сила между собственика на е-магазин the-urban-pet.com (е-магазина) и потребителите (Вие) във връзка с услугите, предлагани от the-urban-pet.com. С разглеждането на страниците, натискането на обектите или връзките, разположени на страниците на the-urban-pet.com, Вие се съгласявате, приемате и се задължавате да спазвате тези Условия за обслужване.

Urbanpet.com е регистрирана търговска марка на „М-Практис 2011“ ООД, „М-Практис 2011“ ООД. е дружество, регистрирано по Търговския закон на Република България, със седалище и адрес на управление:гр. Горна Оряховица,ЕИК: 201847047; ДДС номер: BG201847047, телефонен номер за връзка: +359 884 614 995 (на цена според тарифния Ви план при ползвания от Вас телефонен оператор) и адрес на електронна поща за връзка: hi@the-urban-pet.com
Посоченият адрес на „М-Практис 2011“ ООД се счита и за адрес, на който потребителите могат да изпращат евентуални жалби по смисъла на чл. 47, ал. 1, т. 4 от Закона за защита на потребителите.

За поверителноста на Вашите данни

the-urban-pet.com обработва личните данни на потребителите съгласно изискванията на относимото местно и европейско законодателство в областта на защитата на личните данни.

Поръчката

Всяка поръчка на продукт или услуга през системата на the-urban-pet.com е свързана със задължение за плащане по избран от Вас начин на плащане. Поръчки приемаме 24 часа в денонощието, също и в почивните дни и в дните на официалните празници. В процеса на поръчка, имате възможност да видите продуктите, които купувате и техните цени, Вашите имена, адрес на електронна поща (имейл), телефонен номер, физически адрес, пощенски код, начинa на доставка и начина на плащане. След приключване на поръчката и ако при обработката и установим непълни данни за доставка или контакт с Вас, ще се срържем на посочения телефон или имейл за потвърждение на същата информация. В този случай поръчката Ви няма да бъдед изпълнявана до установяване на контакт с Вас и потвърждаване на информацията. За промяна в статуса на поръчката (потвърждение, обработване, изпращане и др.) ще бъдете уведомявани чрез имейл, кратко текстово съобщение (СМС) и/или съобщение през комуникационната платформа Вайбър (на англ. Viber) . Състоянието на текущата, както и на предишни поръчки, можете да следите от Вашия личен профил.

Поръчката на продукт/и през е-магазина означава изразено съгласие за сключване на договор за покупко-продажба от разстояние, който се регулира от Закона за защита на потребителите.

Процесът по иницииране/стартиране на поръчки се осъществява и по телефона на номер: +359 884 614 995 (на цена според тарифния Ви план при ползвания от Вас телефонен оператор). Работното ни време за стартиране на поръчки по телефона, е от 09:00 часа до 18:00 часа (по часовата зона за България) в дните от понеделник до петък и от 09:00 до 14:00 ч. събота и неделя, с изключение на дните по време на официални празници или неприсъствени дни. За да се стартира поръчка по телефона, е необходимо потребителите да предоставят своите имена, адрес на електронна поща и телефонен номер, по време на обаждането. На предоставената електронна поща и/или телефонен номер представител на Urbanpet.com ще изпрати имейл, кратко текстово съобщение (СМС) и/или съобщение през комуникационната платформа Вайбър (на англ. Viber) с указания за предоставяне с насрещно съобщение по имейл или чрез Вайбър подробна информация за заявяваната от потребителя поръчка, а именно:

имена, имейл, телефонен номер, физически адрес за доставка, вкл. пощенски код, начин на доставка (до дома или до офис на куриер, с който the-urban-pet.com работи), поръчваните продукти по вид и количество. След получаване на пълна и достатъчна информация за заявената поръчка, the-urban-pet.com по свободна преценка и според наличните количества приема и потвърждава поръчката с уведомително последващо съобщение по имейл, Вайбър и/или СМС до потребителя, съдържащо цялата приета поръчка и датата на прогнозната доставка. Urbanpet.com има право да създаде профил на потребителя в е-магазина/системата на the-urban-pet.com с предоставените данни при и по повод на заявяване на поръчката. Данните за достъп до създадения профил се предоставят на потребителя при поискване или с финалното уведомително съобщение за потвърждаване на приетата от the-urban-pet.com поръчка. Поръчки стартирани по телефона се заплащат от потребителите в брой при доставка.

Винаги можете да се свържете с нашия екип на тел. +359 884 614 995 (на цена според тарифния Ви план при ползвания от Вас телефонен оператор), за да получите информация за нашите продукти, услуги, да заявите рекламация или да проверите статуса на вече направена поръчка през системата на the-urban-pet.com или стартирана по телефон.

Цените

Всички цени са в лева с включен ДДС. Цените на продуктите са показани без цената за доставка, за която можете да се информирате допълнително или да получите информация за нея в процеса на поръчка. Цените на продукти с отстъпки за количества от типа на „Цена при поръчка на x броя“ са валидни само за онлайн поръчка от съответното количество.

Проблеми при изпълнение на поръчката

При липса на наличност,в този случай ще се свържем с Вас в най-кратък срок по телефон или с имейл съобщение

Избрали сте myPOS, Paypal или Revolut, но не е извършено плащане или има забавяне на плащането.

Посочили сте грешни или непълни данни за доставка –  имена, адрес, телефон, пощенски код.

При несъответствие между получените и поръчаните продукти или възникване на неточност по наша вина, ще поемем разходите по последващо връщане и замяна на несъответстващите продукти. При невъзможност за доставка не по вина на the-urban-pet.com (не се намирате на посочения адрес или не отговаряте на обажданията на доставчика), Вашата поръчка ще бъде върната при нас докато се свържем с Вас, като в този случай дължите разноски и за всяка последваща доставка или опит за такава.

Плащане

Поръчките се заплащат по Ваш избор, по един от методите, посочени в е-магазина. При избор на метод за плащане, различен от наложен платеж/плащане при доставка, Вие изразявате съгласието си да заплатите цената на Вашата поръчка авансово чрез виртуален ПОС терминал/Пейпал (Paypal) профил или Revolut профил, мобилен ПОС терминал myPOS.

Предлагаме 3 начина за плащане:

  1. Плащане при доставка: при получаване на поръчката, плащате на куриера.
  2. Плащане при получаване от наш магазин: плащате на място в наш магазин, при получаване на поръчката.
  3. Плащане с myPOS, Revolut профил или Пейпал (Paypal) профил: плащате в процеса на онлайн поръчката чрез съответната функционалност.

Доставка и получаване на продуктите

За доставка използваме комбинация от услугите на Спиди (до адрес и офис), Еконт (до адрес и офис).

Поръчката може да бъде взета от магазин “Амбарица” и ВК “М-Практис”, при което получавате 5% отстъпка.

Доставката се изпълнява в рамките на 2 до 7 работни дни.

За да избегнем неволни грешки при попълване на данни ще се свържем с Вас по телефон за потвърждение на първа поръчка. За поръчки, направени след 18:00 ч., ще се свържем на следващ ден. Минималната стойност за поръчка в the-urban-pet.com е 30.00лв

Потвърждение е необходимо само за първата поръчка, всяка следваща ще изпълняваме директно.

Отказ от поръчка и връщане

Можете да върнете закупените от нас продукти без причина за връщане в рамките на 14 дни от датата на закупуването при следните условия:

  • Продуктите да са в оригиналната си опаковка
  • Да няма следи от употреба, нарушен вид или зацапване
  • Да включите оригиналната фактура или поръчка, с която сте получили продуктите (с Вашата поръчка ще получите придружаващ документ – фискален бон при плащане при доставка или фактура по Ваше желание)
  • Разходите по връщането на продуктите са за Ваша сметка

Можете да замените продуктите с други или да възстановим стойността им, ако не желаете замяна. Възстановяваме стойността на продуктите, без стойността на доставката. Всички суми, платени при доставка или на място, възстановяваме само по банков път на Ваша лична сметка в срок до 14 дни от датата, на която сте ни уведомили за Вашия отказ от поръчка.

Адрес за връщане на продукти:

Горна Оряховица

Ул.:”Петър Берон”8

„М-Практис 2011“ ООД

Можете да попълнете и да ни изпратете следната стандартна форма за отказ по чл. 52, ал. 2 от ЗЗП:  Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора можете да изтеглите от тук (попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

Рекламации и въпроси към нас

Клиент, имащ качеството потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите, може да предяви рекламация в срок до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието. За клиент, нямащ качеството потребител, са приложими сроковете, посочени в Закона за задълженията и договорите.

Транспортните разходи за куриер за връщане на стока, в случай на рекламация, се заплащат от потребителя. В случай на удовлетворяване на рекламацията, the-urban-pet.com възстановява на потребителя транспортните разходи, които е направил за изпращане на стоката от офис на куриерската фирма/пощенски офис до посочения по-горе адрес за връщане на продукти, при условие, че потребителят е предоставил на the-urban-pet.com доказателство за извършените разходи. В случай, че рекламацията не бъде удовлетворена, транспортните разходи за изпращане на стоката до адреса на the-urban-pet.com, както и разходите за връщане на стоката обратно на потребителя, са за сметка на последния.

Моля, свържете се с нас на телефон +359 884614995, за да обсъдим всякакви въпроси, свързани с продуктите или услугите, предоставяни от the-urban-pet.com.

Спорове

Надзорен орган за защита правата на потребителите в България е Комисията за защита на потребителите с адрес: 1000 гр. София, пл.“Славейков“ №4А, ет.3, 4 и 6;  тел.: (02) 980 25 24; факс: (02) 988 42 18; гореща линия: 0700 111 22 ; уебсайт: www.kzp.bg.

При спорове относно задължения, произтичащи от договори за онлайн продажби, при който не е постигнато споразумение, Вие можете да отнесете спора към органите за алтернативно решаване на потребителски спорове (АРС) при условията и по реда на чл.181а и сл. от ЗЗП. Допълнителна информация за алтернативното решаване на потребителски спорове може да се открие в уебсайта на Комисията за защита на потребителите на адрес https://kzp.bg и в платформата за онлайн решаване на спорове ОРС.